PJESMA

Pa zbogom vrtiću dragi, hvala ti za sretne dane,
poljubac tetama našim što su nam mijenjale mame.
S vama smo bezbrižno rasli, u danima punim veselja,
na rastanku primite od nas buket najljepših želja.
Molim te, mama,
molim te, tata,
kada danas zatvaraš
vrtićka vrata,
zatvori ih tihom tiše, jer
iza njih moje djetinjstvo diše,
zatvori ih tiho, tiše,
ja mahnut ću rukom i ništa više…

Mirta Majeric, 08.09.2014.god. objavljeno preko Fb stranice vrtića

Draga Diana,

Zašto waldorfski vrtić? Zbog cjelovitog pristupa odgoju i razvoju djeteta – prihvaćanja djeteta kao osobe koja ima duh, dušu i tijelo, zbog vjere u jedinstvenu osobnost i specifične sposobnosti svakog djeteta, zbog uvažavanja različitosti na svim razinama djetetove ličnosti, razvijanja talenata i mogućnosti svakog djeteta, zbog razvijanja odgovornosti prema sebi, prema drugima, prema prirodi, prema hrani; zbog puno praktičnog rada, rada rukama, prirodnim materijalima… Razvijanja duha zajedništva i tolerancije koji se očituje upravo u prihvaćanju različite osobnosti svakog pojedinca “Zasebno – svatko je samo jedna kap – zajedno smo ocean” (ovo zadnje stoji velikim slovima napisano u mom razredu); zbog puno vremena posvećenog slobodnoj igri djece u kojoj ona uče i razvijaju se na najprirodniji način, u skladu s prirodom, zbog rada u mješovitoj skupini djece u kojoj ovisno o dobi svako dijete ima priliku maksimalno razviti svoj potencijal, osjećaj brige za drugoga (starija djeca) , ali i osjećaj sigurnosti i zaštićenosti (mlađa djeca) što u velikoj mjeri nalikuje odrastanju u višečlanoj obitelji te na taj način priprema djecu za život u zajednici gdje svatko ima svoje obaveze, prava, odgovornosti…

Marija Mapilele, majka (dijete Samuel)

Pede.god.2014/2015.

Poštovane tete i roditelji,

F. je sretni „polaznik“ WDV Neven treću godinu. Nekako osjećamo da je ovo bila po mnogo čemu prijelazna godina u njegovu sazrijevanju. Naš miran, tih, povučen dječak ove je godine izrastao u visinu, ali i duhom. Posebno nas čini sretnim samopouzdanje koje se sve više očituje u njegovu ponašanju, a u čemu je veliko značenje imala upravo ova sredina. Prije svega, želim zahvaliti svim odgajateljicama, sadašnjim, bivšim i onima u tranzitu, što ga nikada nisu požurivale u njegovu odrastanju, stavljale u poziciju u kojoj se nije osjećao ugodno, te su u svakom trenutku njegovog boravka napravile toplo okruženje u kojem se osjećao prihvaćen baš onakav kakav jest. Njegov izražen osjećaj za red i pravednost u našem su vrtiću vrline koje se podržavaju i potiču, pa smo i mi kao roditelji ponosni na njegove stavove i promišljanja o događajima s kojima se susreće. Hvala i na svim savjetima koje ste nam davali u trenutcima naše nesigurnosti i pedagoškim dvojbama koje smo znali imati, a Bog zna da ste nam bili SOS 24 sata na dan, aktivan partner u odgoju i van radnog vremena vrtića. To je još jedna odlika ovog vrtića, nikada nismo osjetili ovaj prostor kao bezličnu ustanovu koja pruža svoje usluge od pon – pet, 8 sati na dan. Naravno, ponekad sam imala dvojbe oko savjeta koje biste dali, ali vrijeme je baš UVIJEK pokazalo da ste vrlo dobro znali što nam i zašto govorite. Drugim riječima, savršeno poznajete njegovo biće, a ima li veće sreće za roditelje nego da povjerava svoje dijete, njegovo odrastanje i sazrijevanje osobama koje ga, uz čvrsta, ali nenametljiva pravila, poštuju baš onakvog, autentičnog, kakav i je?! Ove smo godine, po vlastitom osjećanju, ali i vašoj podršci, odlučili upisati „2. razred predškole“, unatoč ostalim savjetima, sa srcem na mjestu i sa sigurnošću da naš mali čovjek treba još godinu dana topline i duševne hrane kojom ih vi ovdje hranite.

V. je krenuo stopama svojeg starijeg brata. Karakterno potpuno drugačiji, pa smo se znali i šaliti da će svojim dolaskom i nesalomljivom tvrdoglavošću poremetiti red i ustrajnost čak i tete Diane, vjerujući da će svojim ponašanjem biti izazov i za nju. Nakon kratkog, ali žestokog privikavanja na ostanak u vrtiću (a znala sam ispred vrtića proliti suzu od njegovog deranja koje se zvonko čulo i do tvornice iznad vrtića, i plašiti tetu Ljubicu ispod kuhinjskog prozora dok sam u misiji izviđanja probala uloviti kako se snašao) naš V. se prilagodio kao da je u vrtiću od rođenja. Kao i kod F., okruženje se posložilo na način da u potpunosti prihvaća njegov tvrdoglavi, šarmerski i zabavljački karakter. Svakog jutra naš Vito hrli svojoj teti u zagrljaj. Želim se osvrnuti na chirophoneticu s kojom nas je teta Diana upoznala ove godine. Kako se Svemir posložio po tom pitanju, znamo samo mi i ona. Budući da je nemoguće opisati ovu tajnu ovako, kratko i površno, zahvalit ću se u naše i V. ime teti Diani što mu je svojim posebnim znanjima (još jednom Bog blagoslovio Steinera) donijela na usta prve riječi i rečenice. Obzirom na neka znamenja koja V. ponosno nosi, ovaj dar govora tim je veći i značajniji, a naš mališ ne kaska za djecom svoje dobi.

Naša teta K. jedna je od najtoplijih bića koje smo imali prilike upoznati. Njezina energija pruža mir i spokoj našoj djeci, pa je ispalo odlično da s njom odlaze u podnevni počinak. Zahvaljujem joj na svim intervencijama koje je imala tijekom podnevnih sati na igralištu, svih prijateljskih razgovora koje smo vodile i još jednom se ispričavam na svim nezatvorenim vratima na koje me svakodnevno upozoravala. Budući da ćemo se još viđati početkom pedagoške godine, zahvalu i pozdrav moći ćemo obaviti u živo.

Nikako ne smijem izostaviti zahvalu teti Lj. Sigurna sam da nikada ne bih pripremala pizzu od prosa i tofua u svojoj kuhinji, a možda niti kupila seitan umjesto čvaraka da nismo sreli nju. Upoznala nas je s čitavim novim svijetom namirnica, okusa. Ona ima sto ruku, uvijek u poslu, sve situacije ona rješava lakoćom, uvijek prisutna, očiju punih podrške i razumijevanja. Da ne pričam kakav je osjećaj kad otvorite vrata vrtića, nakon stresa koji kaska za vama još od radnog mjesta, a sva osjetila vam se u trenu napune nekim nepoznatim, ali čulima apsolutno prihvatljivim osjetima. Uh, koliko me puta razveselio i umirio miris koji je došao iz njezine kuhinje!

Zahvaljujem svima na strpljenju, ovo tipkanje otelo se kontroli, ali ima toliko toga što čovjek želi reći kada govori iz srca.

S osobitim poštovanjem,

Mama Nina

Draga Diana,

Ako bih izrazila svoj dojam o vrtiću jednom rečenicom, to bi bilo: u potpunosti smo zadovoljni s vrtićem.

Naime, vrtić sam odabrala rukovodeći se prvenstveno željom da A. bude u pozitivnom okruženju, tj. među ljudima koji cijene istinske životne vrijednosti, a ovaj je vrtić opravdao sva moja očekivanja.

Od svega mislim da je najvažnije što je atmosfera u vrtiću poticajna i podržavajuća, što je u potpunosti pomoglo A. da usvoji sintagmu: ” Život je dobar, podržavajući i lijep”.

A. je također jako zadovoljna i ističe da joj je od svega bilo najljepša slobodna igra na otvorenom u vrtu i ovu zadnju godinu- mala škola.

Koliko god vrtić djecu ne opterećuje sa intelektualnim sadržajima, moram istaknuti da se vidi kako je A. um razvijen besprijekorno i da sada sa 7 godina sadržaje koji možda i prevazilazi njezinu dob, usvaja s lakoćom.

Također bih istaknula jedan dobar omjer sljedećih komponenti: davanja djeci slobode, postavljanja pravila i traženja pridržavanja istih, kao i podupiranje djece blagošću i nježnošću ( iako je prošlo nekoliko godina od odlaska tete N., A. je ona ostala u prekrasnoj uspomeni i uvijek je se rado sjeća).

Istaknula bih da je A. u vrtiću usvojila i sklonost prema zdravoj ishrani, što isto smatram velikom vrijednošću koju je ponijela sa sobom.

Mia, Datum, 11.07.2016.

NAŠ OSVRT NA VRTIĆ

  • na M. je waldorfska pedagogija u godinama provedenima u Waldorfskom dječjem vrtiću Neven ostavila iznimno pozitivan utjecaj i to kroz razvoj njezinih fizičkih, emocionalnih i socijalnih aspekata, kroz jačanje samosvijesti i samopouzdanja, slobodnog načina razmišljanja, komuniciranja i izražavanja, stjecanje korisnih vještina i sposobnosti koje će joj omogućiti lakše i kompletnije daljnje obrazovanje i nastavak njezinog životnog puta
  • M. je u WDV Neven stekla vrijedna prijateljstva i naučila je izgraditi kvalitetan odnos sa različitim dobnim skupinama i karakterima
  • kao roditelji izabrali smo Waldorfski dječji vrtić Neven jer smo smatrali da je ovaj vrtić najadekvatniji u provođenju waldorfske pedagogije, te da će biti najadekvatniji za kvalitetan odgoj i razvoj kćerke M.
  • kako bi Vrtić i dalje bio prvi izbor roditelja koji cijene kvalitetan waldorfski pristup odgoju djece, te prakticiraju i cijene pristup odgoju svog djeteta različit od uobičajenog sadržaja ponuđenog u ostalim privatnim i državnim vrtićima, smatramo da je u Vrtiću potrebno zadržati visoku razinu i kvalitetu programa i sadržaja u skladu s waldorfskim načelima bez priklanjanja pomodnim i marketinško orjentiranim sadržajima, kao i inzistirati na kvalitetnom odgojnom osoblju i kvalitetnoj prehrani djece u Vrtiću.

Roditelji: Nikolina Želežnjak i Denis Ćerimagić , Samobor, 19.7.2016.