Prehrana u vrtiću je vegetarijanska, s ribom i mliječnim proizvodima u jelovniku.
Za pripremu obroka koriste se kvalitetne namirnice iz organskog uzgoja, kako žitarice, mahunarke, tako i povrće.
Koristi se u kuhanju i vegetarijansko meso – sejtan, sir od soje – tofu, a i tempeh (fermentirana soja).
Hrana za doručke i užine se priprema u kuhinji vrtića od svježih ili organskih namirnica koje su iz kontroliranog uzgoja. Svakog utorka se peku kruhčići, koje djeca mijese sa odgajateljicom. Taj najukusniji kruhčić se tog dana pojede uz ručak. Peku se u vrtiću i kolačići, keksići, kuhaju se kaše, guli se i reže mrkvica, koja se pojede za užine uz voće, usitnjava se suho voće, povrće, čiste se orasi i lješnjaci od ljuske…..i sve se to pojede kroz dan, u nekom od obroka, prema utvrđenom jelovniku.
Ručkovi se pripremaju i dovoze iz malog obrta „Catering Franja“, prema našim, već provjerenim, vegetarijanskim jelovnicima, koji im se tjedno dostavljaju, jer se u svojoj ponudi prilagođavaju željama i prehrambenim potrebama klijenata. Recepti se izmjenjuju, kako bi kvaliteta hrane imala najbolji okus. Neka jela se pripremaju sa namirnicama i iz njihovih vrtova, pa je okus takve hrane domaći i godi nepcu. Ostale se namirnice pomno biraju. Jamstvo vrhunske kvalitete njihove ponude su visoki higijenski standardi i kuhinja koja radi po HACCP sustavu.
Raspored žitarica
- Riža – ponedjeljak – Mjesec
- Ječam – utorak – Mars
- Proso – srijeda – Merkur
- Raž – četvrtak – Jupiter
- Zob – petak – Venera
- Kukuruz – subota – Saturn
- Pšenica – nedelja – Sunce
Različite vrste žitarica svoje podrijetlo vuku još iz daleke prošlosti. One su bile rasprostranjene
preko cijele Zemljine kugle i tvorile su “prehranu” čovječanstva. Kod svih je naroda do izražaja
došla duboka sljubljenost s i veliko strahopoštovanje spram svakodnevne hrane; jedno jedinstvo
Zemlje, čovjeka i kozmosa. K tome se pojavila i, barem za današnje moderne ljude, nevjerojatna
jednostavnost i skromnost, u njihovim prehrambenim navikama. Iako je briga za “kruh
svagdašnji” bila njihov stalni pratilac, nastaje slika reda i zaštićenosti.
Ne misli se da je dodjeljivanjem žitarica planetima i ritmom koji iz toga nastaje, kao i
svakodnevnim uživanjem žitarica uređen cijeli život. No, bavljenje prahranom (žitarice) i
planetima (dani u tjednu) u ovim tekstovima polazište je za daljnja produbljivanja u odnosu na
čovjeka i prirodu.
Recept: “Sirup od lavande”
Sastojci:
- 0,25 l vode
- 120 g šećera
- sok 1 limuna
- 4 žlice cvjetova lavande
Priprema:
- Zagrijati vodu sa šećerom.
- Kad se šećer otopi dodati sok limuna i lavandu te pustiti da se ohladi.
- Procijediti.
To je dovoljno za 2 litre vode za razrjeđivanje.